Du ved sikkert en ting eller to om Irland allerede. Gennem tiden har det irske folkefærd emigreret til alle verdenshjørner – bl.a. forsaget af hungersnød i 1800-tallet – og det er nu de færreste større byer, som ikke kan prale med mindst en to-tre ”irske” pubs. 

I dag er Irlands økonomi én af de stærkeste i EU, hvilket tiltrækker multinationale firmaer og højtuddannet arbejdskraft fra nær og fjern.

Dublin er derfor steget til tops blandt favoritdestinationer for jobsøgende. 

Byen er et helt fantastisk sted at bo og arbejde, og den er rig på historie og fyldt med charme og liv – Dublin er det perfekte sted at indlede din karriere. 

Her får du 5 grunde til at søge job eller praktik i Dublin – og her kan du finde begge dele, når du er klar. 

1. Fremtiden er nu

Dublin er hjem for tusindvis af startups og hundredvis af internationale IT-firmaer.

Oprindeligt var Dublin en blomstrende handelsstation for bl.a. vikingerne. I dag er handelsvejene drevet af data, ikke langskibe, og byen er blevet et vigtigt teknologisk knudepunkt. 

Byens navn kommer fra det gæliske Dubh linn – groft oversat til ”dark pool” eller ”mørk sø.” I nyere tid har det kommercielle distrikt i den østlige del af byen fået tilnavnet ”Silicon Docks” efter den høje koncentration af IT-firmaer fra Silicon Valley, som har baseret deres europæiske afdelinger her.

Stort set alle globale IT-firmaer, du kan komme i tanke om, er til stede i Dublin, heriblandt Amazon, Microsoft, Asana, eBay, Dell og Google. 

Man kunne tro, det ville have en negativ effekt på startup-miljøet, men det er snarere det modsatte. Dublin er vært for tusindvis af startups, og alene i 2016 tiltrak disse virksomheder finansiering for lidt under 900 millioner dollars.

Der er en enorm efterspørgsel på talent i Dublin, hvilket har betydet, at byen nu er hjem for en mangfoldig og multikulturel befolkning. Som internationalt handelscentrum med en dynamisk og veletableret teknologisk industri går Dublin en lys fremtid i møde.

2. En sikker investering

Dublin er vært for en bred vifte af multinationale virksomheder og er blandt verdenens førende byer, når det kommer til at tiltrække økonomiske investeringer.

Det er mere til Dublins økonomi end ”big tech.”

Byen har den femtestørste finanssektor i Europa, og så er det her, de brygger Guinness – ét af verdenens mest succesfulde brands indenfor drikkevarer. 

Især medicinalindustrien er stor i Irland, hvilket Dublin også har del i, og så har byen også tiltrukket virksomheder som Accenture, et globalt konsulentfirma.

Kort sagt har Dublin overvældende potentiale for nyuddannede med alle baggrunde samt et bredt udvalg af brancher.

Irlands selskabsskat ligger på 12,5% og er én af de laveste i EU, hvilket tiltrækker enorme mængder af direkte investeringer fra udlandet. Men det er ikke den eneste hemmelighed bag Irlands succes.

Dublin er anerkendt for at være et nemt sted at føre virksomhed og handel, og byen rangerede højere end nogen anden i ”økonomisk potentiale” i en rapport af ”Global Cities of the Future” i 2018/19.

Dublin er et solidt fundament, som du kan bygge din karriere på. Økonomiske kriser til trods så nyder byen nu godt af en stabil og robust økonomi.

3. En havn i læ for den kommende storm

Efter Brexit vil Irland blive det største engelsktalende land i EU.

Engelsk er det mest talte (og forståede) sprog i Europa, og hvis du er god til engelsk, har du masser af muligheder for at leve og arbejde overalt på kontinentet.

Engelsk er også det globale handelssprog. Derfor er det smart at starte din karriere i en engelsktalende by, da det både udvider dine horisonter og øger dine chancer for at finde arbejde senere hen. 

Det er blevet udsat igen og igen, men når Storbritannien endelig forlader EU, så vil Irland og Malta være de to eneste medlemslande med engelsk som officielt nationalsprog. Det betyder, at Dublin bliver den største engelsktalende by, hvor EU-borgere kan komme og gå, som det passer dem.

Som en del af verdens største handelsunion vil Irland ligge i læ for den kommende Brexit-storm, og Dublin vil måske endda kunne drage fordel af efterspillet og være en sikker havn for talent, entreprenører og international handel, som ellers var endt (eller blevet) i Storbritannien.

Og Dublin gør sig faktisk allerede godt ud i sammenligning med London – specielt når det kommer til prisleje. Først og fremmest er det langt billigere at bo i Dublin, men levestandarden er også højere, hvert fald når det kommer til grønne, åbne vidder, renere luft og en mindre anstrengende offentlig transport og infrastruktur. 

4. ”The Fair City”

Dublin er verdenskendt som kulturhovedstad og er rig på historie.

“The Fair City,” også kendt fra folkevisen Molly Malone, kan forstås som “den fagre by” – men Dublin er mere end bare pæn at se på. 

Dublin er en venlig by og byder på kulturelle oplevelser i øjenhøjde, og så er det en nem by at blive bekendt med.

Dublin har en befolkning på omkring 500.000, og byen er stor nok til at kunne tilbyde endeløs underholdning og faciliteter på højde med de fleste hovedstæder i Europa – og det uden den store trængsel.

Du kan nemt komme omkring på gåben (hvis du ikke er bange for lidt vind og vejr), og der er nok at se og gøre.

Turismen er i fuldt flor i Irland, og størstedelen af de 11 millioner mennesker (næsten dobbelt så mange som Irlands samlede befolkning), som besøgte landet i 2018, slog et smut forbi Dublin.

Meget passende for en by med over tusind år på bagen kan du finde en bid historie på alle gader og stræder. De fleste besøgende flokkes om Dublin Castle i al sin middelalderlige pragt, og der er masser af museer, gallerier og beskyttede historiske vartegn omkring bymidten – og mange er helt gratis at besøge.

Dublins litterære arv er helt specielt. Byen dannede rammerne for James Joyce’ Ulysses og Dubliners, og Dublin var også hjemstavn for både Oscar Wilde og Samuel Beckett. 

Hvis det er kultur, du søger, så er Dublin lige noget for dig.

5. Sjov og ballade

Dublin er berømt for at være en selskabelig by, og beboerne følger sportsgrene, du sandsynligvis aldrig har hørt om før.

De fleste førstegangsbesøgende ender før eller siden i Temple Bar. Dette nabolag er bedst kendt for sine historiske værtshuse, men er også rig på restauranter, butikker og kunstgallerier. 

Dublins beboere er notorisk venligtsindede og selskabelige, og som udenlandsk arbejdskraft i denne globale by vil du ikke have svært ved at opbygge dit netværk.

Værtshuse har en helt særlig plads i hjertet hos folk fra Dublin. Det er det ultimative sted at bygge sociale relationer – her finder du ”the craic” (det betyder noget i stil med ”snakken” eller ”sladderen”), og det er både et godt sted at møde nye mennesker og gamle venner. Det er også her, du finder den bedste irske musik, traditionel såvel som moderne.

“The pub” er også stedet, hvor mange tager hen for at følge med i sport. Rugby og fodbold er noget, de fleste går op i, men den mest populære sport i Irland er gælisk fodbold. Dertil er ”hurling” og gælisk håndbold også udbredt, og vises overalt på Dublins værtshuse. 

Selvom den irske kultur efterhånden er globalt udbredt, så venter der tilflyttere et væld af nye oplevelser og opdagelser. Du kender måske nok til Guinness og Jameson Whiskey, men har du nogensinde hørt om céilí dans, ”the hurl” eller om pommes frites sandwichen?